Ewijk, Malden, Gennep en Beneden Leeuwen

Bereikbaarheid Ma - Vr 08.30u - 18.00u
Telefoonnummer 0487-523823

Ewijk, Malden, Gennep en Beneden Leeuwen

Litteken therapie

Litteken therapie

Een litteken ontstaat bij diepe schade aan de huid. Wanneer alleen de opperhuid beschadigd is, zal er alleen een schaafwond zichtbaar zijn en geen litteken ontstaan. Een litteken bestaat uit bindweefsel, dat het normale weefsel vervangt zodra dit vernietigd is door trauma of ziekte. Meestal is het litteken vlak en weinig opvallend. Zodra er factoren aanwezig zijn die een normale wondgenezing negatief kunnen beïnvloeden, kan een litteken gaan afwijken.

 

Soorten littekens

We onderscheiden gewone littekens (wit streepje), atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens.

– Bij een atrofische litteken is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.

– Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.

– Keloidale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroide mensen. Keloidale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen.

Behandeling litteken klachten

De huidtherapeut kan de klachten behandelen die door een litteken kunnen ontstaan: collageenophoping, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking. Bij een ongeval of trauma zijn littekens meestal niet recht van vorm. Daarnaast kan een litteken als cosmetisch storend worden ervaren, bijvoorbeeld als deze zich in het gezicht bevindt of op een andere opvallende plek.

Vergoeding

Vergoeding voor littekentherapie verschilt sterk per zorgverzekeraar. Informeer bij uw verzekeraar welk recht op vergoedingen u heeft en welke polisvoorwaarden gelden.

Behandelmogelijkheden

Er zijn diverse behandelingen mogelijk. Deze worden hieronder nader toegelicht.

Littekenmassage

Litteken massage

Littekenmassage is een effectieve behandeling die pijn verlicht, de doorbloeding bevordert en de kleur van het litteken verbetert. Een mogelijke verkleving van het litteken aan de onderliggende huidlagen kan door middel van littekenmassage worden opgeheven. De massage is niet geheel pijnloos. Doordat er gebruik gemaakt wordt van mobiliteitsgrepen wordt de huid opgepakt en 'gerekt'. Dit kan als een trekkend of stekend gevoel ervaren worden.

Kinesiotape

Litteken kinesiotape

Een ingetrokken litteken kan beplakt worden met speciale kinesiotape. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Bij de techniek van het plakken wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort “liftende werking” heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waarin structuren liggen als bloed- en lymfevaatjes, maar ook zenuwuiteinden. De lymfestroom wordt gestimuleerd en de zenuwpijn wordt verminderd.

Endermotherapie

Endermotherapie de Wildt

Endermotherapie wordt vaak toegepast bij fibrose, brandwonden en verkleefde littekens. De behandeling is gebaseerd op een diepe, mechanische bindweefselmassage die blokkades opheft en die ervoor zorg dat de stofwisseling en bloedcirculatie sterk verbeteren. Het apparaat lift, rolt en masseert de (onder)huid. Hierdoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en vocht en afvalstoffen worden afgevoerd. Littekens worden soepler en de kleur verbeterd.

Camouflagetherapie

Camouflage therapie

Camouflagetherapie bestaat uit het minder zichtbaar maken van kleurverschillen door middel van speciale camouflagecrèmes. Deze crème kan water- en veegvast gemaakt worden en zijn dagelijks toepasbaar.

We starten de behandeling met het zoeken naar een  juiste crèmekleur zodat een onopvallende camouflage aangebracht kan worden. Als we de juiste kleur gevonden hebben dan gaan we u aanleren hoe du de crème het beste kan aanbrengen zodat u de camouflage dagelijks of wanneer nodig zelf kunt aanbrengen.

Chemische peeling

Chemische peeling

Een chemische peeling wordt meestal ingezet bij een hypertrofisch litteken of littekens die overgebeleven zijn na acne, restlittekens. Een chemische peeling zorgt ervoor dat het bovenste laagje dode huidcellen verwijderd wordt. Het verwijderen van de dode huidcellen zorgt voor afvlakking van het litteken en een betere doorbloeding van de huid.

Dermapen

dermapen behandeling

Micro needling therapie is een zeer effectieve methode om  littekens minder opvallend te maken. Tijdens de behandeling maken we gebruik van een vibrerende pen met de minuscule naaldjes, die onder hoge snelheid kleine verticale kanaaltjes in de huid maken. Deze minuscule kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar ‘verwonden’ precies genoeg om de huid op een natuurlijke manier te activeren. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel).

Meer weten?.

Als u meer wilt weten over littekenbehandelingen, dan kunt u hier uw gegevens achterlaten. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Boven aan deze website of op onze contactpagina kunt u meer contactmogelijkheden vinden.

© 2017 Huidtherapie Simone de Wildt - Ewijk | Malden | Gennep