Contact informatie

U kunt onderstaande gegevens gebruiken of contact opnemen middels ons contactformulier.

Onze praktijk in Ewijk
Vordingstraat 2
6644 BH Ewijk
Telefoon: 0487-523823

Onze praktijk in Malden
Groesbeekseweg 4
6581 BH Malden
Telefoon: 0487-523823

Contact formulier

Voor vragen of het maken van een afspraak , bel: 0487-523823

Litteken therapie

Litteken Therapie De Wildt

Litteken therapie

Een litteken ontstaat bij diepe schade aan de huid. Wanneer alleen de opperhuid beschadigd is, zal er alleen een schaafwond zichtbaar zijn en geen litteken ontstaan. Een litteken bestaat uit bindweefsel, dat het normale weefsel vervangt zodra dit vernietigd is door trauma of ziekte. Meestal is het litteken vlak en weinig opvallend. Zodra er factoren aanwezig zijn die een normale wondgenezing negatief kunnen beïnvloeden, kan een litteken gaan afwijken.

Soorten littekens

We onderscheiden gewone littekens (wit streepje), atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens.

– Bij een atrofische litteken is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.

– Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.

– Keloidale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroide mensen. Keloidale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen.

Behandeling litteken klachten

De huidtherapeut kan de klachten behandelen die door een litteken kunnen ontstaan: collageenophoping, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking. Bij een ongeval of trauma zijn littekens meestal niet recht van vorm. Daarnaast kan een litteken als cosmetisch storend worden ervaren, bijvoorbeeld als deze zich in het gezicht bevindt of op een andere opvallende plek.

Vergoeding

Vergoeding voor littekentherapie verschilt sterk per zorgverzekeraar. Informeer bij uw verzekeraar welk recht op vergoedingen u heeft en welke polisvoorwaarden gelden.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er zijn diverse behandelingen mogelijk. Deze worden hieronder nader toegelicht.

Littekenmassage

litteken massage

Littekenmassage is een effectieve behandeling die pijn verlicht, de doorbloeding bevordert en de kleur van het litteken verbetert. Een mogelijke verkleving van het litteken aan de onderliggende huidlagen kan door middel van littekenmassage worden opgeheven. De massage is niet geheel pijnloos. Doordat er gebruik gemaakt wordt van mobiliteitsgrepen wordt de huid opgepakt en ‘gerekt’. Dit kan als een trekkend of stekend gevoel ervaren worden.

Kinesiotape

litteken kinesiotape

Een ingetrokken litteken kan beplakt worden met speciale kinesiotape. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Bij de techniek van het plakken wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort “liftende werking” heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waarin structuren liggen als bloed- en lymfevaatjes, maar ook zenuwuiteinden. De lymfestroom wordt gestimuleerd en de zenuwpijn wordt verminderd.

Endermotherapie

endermotherapie

Endermotherapie wordt vaak toegepast bij fibrose, brandwonden en verkleefde littekens. De behandeling is gebaseerd op een diepe, mechanische bindweefselmassage die blokkades opheft en die ervoor zorg dat de stofwisseling en bloedcirculatie sterk verbeteren. Het apparaat lift, rolt en masseert de (onder)huid. Hierdoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en vocht en afvalstoffen worden afgevoerd. Littekens worden soepler en de kleur verbeterd.

Camouflagetherapie

camouflagetherapie

Camouflagetherapie bestaat uit het minder zichtbaar maken van kleurverschillen door middel van speciale camouflagecrèmes. Deze crème kan water- en veegvast gemaakt worden en zijn dagelijks toepasbaar.

We starten de behandeling met het zoeken naar een  juiste crèmekleur zodat een onopvallende camouflage aangebracht kan worden. Als we de juiste kleur gevonden hebben dan gaan we u aanleren hoe du de crème het beste kan aanbrengen zodat u de camouflage dagelijks of wanneer nodig zelf kunt aanbrengen.

Chemische peeling

chemische peeling

Een chemische peeling wordt meestal ingezet bij een hypertrofisch litteken of littekens die overgebeleven zijn na acne, restlittekens. Een chemische peeling zorgt ervoor dat het bovenste laagje dode huidcellen verwijderd wordt. Het verwijderen van de dode huidcellen zorgt voor afvlakking van het litteken en een betere doorbloeding van de huid.

Dermapen

dermapen behandeling

Micro needling therapie is een zeer effectieve methode om  littekens minder opvallend te maken. Tijdens de behandeling maken we gebruik van een vibrerende pen met de minuscule naaldjes, die onder hoge snelheid kleine verticale kanaaltjes in de huid maken. Deze minuscule kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar ‘verwonden’ precies genoeg om de huid op een natuurlijke manier te activeren. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel).

De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) is een beroepsvereniging welke de belangen behartigt van de huidtherapeuten in Nederland. De NVH ontwikkelt kwaliteitsbeleid, organiseert na- en bijscholingsprojecten voor haar leden en is aangesloten bij de Klachtencommissie Paramedici Eerstelijn (KCP). Bovendien is de NVH vertegenwoordigd in de Stichting Kwaliteitsregister Paramedici. Een huidtherapeut heeft de mogelijkheid opgenomen te worden in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hierin wordt eenmalig geregistreerd of een paramedicus voldoet aan de opleidingseisen van de wet BIG. Vervolgens wordt elke vijf jaar een registratie gemaakt of een paramedicus beschikt over actuele kennis en ervaring. Wanneer voldaan wordt aan de door de beroepsgroep gestelde eisen, behoudt de geregistreerde paramedicus de kwaliteitsregistratie. ×
Transparantie en inzichtelijkheid in de gezondheidszorg worden steeds belangrijker. Patiënten en cliënten hebben steeds meer mogelijkheden om hun eigen behandelaars te kiezen. De keuzemogelijkheid leidt tot behoefte aan inzicht in de kwaliteit van behandelaars. Bij wie kan een patiënt het beste terecht voor welke behandeling? Bij het beantwoorden van deze vraag biedt het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) uitkomst door het individueel keurmerk. Het Kwaliteitsregister Paramedici is een vrijwillig register voor een groot aantal paramedische beroepsgroepen: Ergotherapeuten, diëtisten, huidtherapeuten, logopedisten, MBB'ers (de nieuwe beroepsnaam voor radiodiagnostisch- en radiotherapeutisch laboranten, medisch nucleair werkers), oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, optometristen, orthoptisten en podotherapeuten. Via het kwaliteitsregister wordt eenmalig geregistreerd of een paramedicus voldoet aan de opleidingseisen van de Wet BIG (Beroepen in de individuele Gezondheidszorg). Vervolgens wordt periodiek (elke vijf jaar) geregistreerd of een paramedicus beschikt over actuele kennis en ervaring. Alleen wanneer aan de door de beroepsgroep gestelde eisen wordt voldaan, behoudt de geregistreerde paramedicus zijn of haar kwaliteitsregistratie. Het KP kan door iedereen, van (potentiële) patiënten tot zorgverzekeraars en collega behandelaars geraadpleegd worden. Benodigd hiervoor zijn het KP-nummer (registratienummer) of de naam met de geboortedatum. Het staat patiënten vrij om bij hun behandelaar te informeren naar het KP-nummer. ×
Een huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid. Hiervoor heeft hij of zij de 4-jarige HBO-opleiding Huidtherapie gevolgd aan de Hogeschool Utrecht of Haagse Hogeschool. De titel huidtherapeut is een beschermde titel, vastgelegd in wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG, artikel 34). Het verschil tussen de huidtherapeut en bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist, is dat een huidtherapeut de zieke en/of beschadigde huid behandelt en daarnaast een paramedicus is. Een schoonheidsspecialiste verzorgt en verfraait enkel de gezonde huid. Het doel van de huidtherapie is het opheffen, voorkomen of verminderen van stoornissen, beperkingen en/of handicaps ten gevolge van huidaandoeningen. ×
Niemand vind het leuk om behandeld te worden als een nummertje. Daarom doen wij dat dan ook zeker niet. Wij nemen uw problemen of vragen serieus en trekken voldoende tijd uit om u op een goede, vriendelijke en persoonlijke manier te helpen en te behandelen. ×