Ewijk, Malden, Gennep en Beneden Leeuwen

Bereikbaarheid Ma - Vr 08.30u - 18.00u
Telefoonnummer 0487-523823

Ewijk, Malden, Gennep en Beneden Leeuwen

Oedeem therapie

Wat is Oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een ruim begrip voor therapie ter bestrijding van vochtophopingen in de huid, die op verschillende manieren kunnen ontstaan. Het lymfestelsel, wat een reinigings- en afweersysteem is, is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, dat zich verspreid door het hele lichaam. In totaal heeft de mens ongeveer 600 m2 lymfevatweefsel. Lymfevaten nemen weefselvocht op met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfeknopen vernietigd. Vooral in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen die als filter werken.

Lymfestelsel oedeemtherapie
Het menselijk lymfestelsel

Leefstijl adviezen

Naast de behandelingen in de praktijk, geeft de huidtherapeut u specifieke leefstijladviezen mee. Deze bestaan uit onder andere uit speciale ademhalings- en bewegingsadviezen. Ook krijgt u informatie over hoe u zelf effectief kunt bijdragen aan het in stand houden van het behandelresultaat.

Welke soorten oedeem zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten oedeem te onderscheiden.Dit zijn Lymfoedeem, Lipoedeem en Veneus oedeem. Hieronder wordt iedere soort toegelicht.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem. Deze storing kan zijn aangeboren, men spreekt dan van een primair lymfoedeem. Een secundair lymfoedeem treedt meestal op na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Dit kan zijn na een borstbesparende operatie of een borstamputatie waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn weggehaald. Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld borst, arm of been.

Lipoedeem

Lipoedeem is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en vetophoping, dat ontstaat in de (boven)benen en soms in de (boven)armen. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, wel aanwezig bij lymfoedeem en veneus oedeem.

Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. In de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond "sinaasappelhuid" of "cellulitis" genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een veel gehoorde klacht. Ook is bij lipoedeem pijn een veel voorkomende klacht.

Veneus oedeem

Veneus oedeem is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en een slecht werkend veneus bloedvatsysteem dat ontstaat in de benen. 90% van het bloed wordt via de aders naar het hart teruggepompt en 10% wordt via het lymfesysteem teruggevoerd. Doordat bij veneuze klachten de aders in de benen niet meer goed functioneren, kunnen ze het bloed niet meer goed terugpompen naar het hart. Het lymfesysteem moet hierdoor extra hard werken, maar kan het aanbod niet aan, waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen als gevolg van chronische veneuze insufficiëntie (CVI).

Vergoeding oedeemtherapie

Behandelingen van oedeem worden, indien chronisch van aard, na de twintigste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste twintig oedeembehandelingen komen, wanneer u hiervoor bent verzekerd, uit het aanvullende pakket. Informeer uw zorgverzekeraar om te raadplegen welke rechten u heeft op vergoeding en naar de polisvoorwaarden. Komt u er niet uit? Dan willen wij u ook helpen met uw vragen.

Behandelmogelijkheden

Er zijn diverse behandelmethoden toepasbaar. De verschillende methoden worden hieronder toegelicht.

Manuele lymfe drainage

Manuele lymfe drainage

Met een zacht pompende beweging van de handen activeert uw huidtherapeute het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden.

Oedeem en Fibrose grepen

Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Lymftaping

Lymftaping oedeem

Lymftaping is een tapetechniek die het natuurlijke genezingsproces van het lichaam ondersteunt. Bij bloeduitstortingen, vochtopeenhopingen en kneuzingen worden vaak al binnen 24 uur opzienbarende resultaten bereikt. De tape kan op verschillende manieren worden aangebracht en verlicht pijn en zwelling door de huid in het aangedane gebied te liften, waardoor de circulatie in de huid wordt bevorderd. Lymftaping wordt doorgaans ingezet ter ondersteuning van de behandeling.

Ambulante compressietherapie

Compressie zwachtels Oedeem

Door middel van compressiemateriaal (Bijvoorbeeld zwachtels of speciale klittenband bandages) wordt terugstromen van het oedeem  voorkomen. Door de druk wordt het effect van de MLD massage ondersteund. Het is aan te raden om tijdens het dragen van de zwachtels veel te bewegen, doordat de spieren bewegen wordt het lymfestelsel nog meer gestimuleerd. Tijdens de behandeling worden deze oefeningen samen met u besproken.

Therapeutisch elastische kousen

Elatische kousen Oedeem

Indien er voldoende vochtafname is bereikt wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. Deze kous  zorgt ervoor dat het opnieuw ontstaan van oedeem wordt voorkomen. Het dragen van een elastische kous zorgt vaak ook voor vermindering van pijnklachten  en vermoeidheid. Naast elastische kousen voor de arm of het been, bestaan er voor vrijwel ieder lichaamsdeel op maat gemaakte compressiebandages.

Lympha press

Lympha Press oedeemtherapie

Praktijk voor Huid en Oedeemtherapie maakt gebruik van het nieuwste lympha press systeem namelijk de: ‘De lympha press optimal gradiënt’. De behandeling met een lymphapress is een methode waarbij het aangedane lichaamsdeel omspannen wordt door een manchet, waardoor luchtdrukgolven worden geleid die de lymfafvoer bevorderden. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op het behandeldoel en de individuele patiënt.  Het overtollige vocht zal worden afgevoerd. Bij deze nieuwe lympha press apparaat kan je kiezen uit vier programma’s. Hierdoor is behandeling mogelijk van lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem.

Meer weten?.

Als u meer wilt weten over oedeemtherapie, dan kunt u hier uw gegevens achterlaten. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Boven aan deze website of op onze contactpagina kunt u meer contactmogelijkheden vinden.

© 2017 Huidtherapie Simone de Wildt - Ewijk | Malden | Gennep