fbpx

Praktijken in Ewijk en Malden

Bereikbaarheid Ma - Vr 08.30u - 18.00u
Telefoonnummer 0487-523823

Praktijken in Ewijk en Malden

Zon en Acné03 MAY

De zon vermindert acne; onzin!

Een verhaal dat vaak rondgaat is dat acne verminderd door de werking van de zon op de huid. Dit is niet waar. In tegendeel, vaak wordt acne juist verergerd door de zon. Maar hoe zit dit eigenlijk? Wij leggen het je uit.

De zon en puistjes

Het internet stroomt over van de huis-tuin-en-keukentips. Buiten de andere misverstanden welke worden geschreven wordt er vaak gezegd dat de zon acne verminderd. Helaas is dit niet waar. De huid droogt wel uit in de zon maar een tegenreactie hiervan is dat er juist extra talg aangemaakt wordt. Hierdoor wordt je huid weer vetter en krijgen bacteriën meer kans.

Een ander groot nadelig effect van de zon is dat het buitenste laagje van de opperhuid (stratum corneum) dikker wordt. Dit kan zorgen voor verstopping van follikels, waardoor uiteindelijk weer puistjes ontstaan.

Waarom lijkt het dan alsof mijn huid er wel beter uit ziet?

Als de huid zongebruind is dan kan het lijken alsof je minder acne hebt, omdat de bruine tint de roodheid van puistjes camoufleert. Ook droogt de huid door de zon wat uit, waardoor het lijkt dat de acne minder is. Echter zijn dit maar tijdelijke oplossingen en is de kans groot dat de puistjes weer terugkomen.

Krijg je van zonnebrandcrème puistjes?

Deze vraag krijgen wij heel vaak. Het gebruik van een zonnebrandcrème is voor iedereen super belangrijk, maar bij mensen met acne nog eens extra.
Soms kunnen er inderdaad puistjes ontstaan na het gebruik van een zonnebrandcrème. Een theorie hierachter is dat de chemische filters in de zonnebrandcrème een warmte reactie veroorzaken. Bij een (acne) gevoelige huid kan deze warmte 24 tot 48 uur na het gebruik van de crème puistjes veroorzaken. Fysische filters hebben deze eigenschap veel minder.

Onze tips

  • Koop een product met veilige filters.
  • Let ook op de andere ingrediënten in het product, vermijd bijvoorbeeld producten met een hoge concentratie alcohol. Ook coconut en grapeseed oil kun je beter laten staan wanneer je last hebt van acne.
  • Breng liever een product met een lagere filter vaker op, dan kiezen voor een ‘zwaar’ product met een hogere SPF.
  • Zogenaamde ‘all day’ producten geven sneller problemen.
  • Vergeet tenslotte niet je huid elke avond te reinigen met een reiniger geschikt voor jou type huid.

zonnebrandcreme vette huidZonnebrandcreme voor de ‘vette’ of ‘acne’ huid

Wanneer je snel last hebt van puistjes na het gebruiken van een zonnebrandcrème, of het vervelend vind om een vette crème te smeren op je huid, adviseren wij in de praktijk de Alpha day lotion SPF15 van Environ Skincare. Buiten de zonnefilters bevat deze crème ook lactaatzuur (melkzuur). Melkzuur verwijderd dode huidcellen en hydrateert de huid.

Tags: acné
© 2023 Huidtherapie Simone de Wildt - Ewijk | Malden
Direct een afspraak maken