fbpx

Praktijken in Ewijk en Malden

Bereikbaarheid Ma - Vr 08.30u - 18.00u
Telefoonnummer 0487-523823

Praktijken in Ewijk en Malden

Environ tca peeling02 DEC

Diepere huidschade behandelen met TCA-Peelings

Wat heb ik toch een leuke baan! Een van de dingen die mijn werk zo leuk maken is het volgen van trainingen. Regelmatig worden wij bijgeschoold om ons up-to-date te houden van nieuwe technieken en producten. Zo staat er ook vandaag weer een leerzame ochtend op het programma. Alle collega’s komen bij elkaar in onze praktijk in Ewijk waar we leren over een nieuwe peeling binnen Environ: TCA.  

Wat is Trichloorazijnzuur? 

Dit is een samenstelling wat afkomstig is uit azijnzuur en chloor. Het zuur kan in de dieper gelegen lagen van de huid komen. Afhankelijk van de concentratie waarmee gewerkt wordt, werkt de peeling oppervlakkig of diep in de huid. Omdat TCA de lederhuid kan bereiken, worden deze peelings gebruikt om diepere huidschade te behandelen. Anders dan de peelings waar wij binnen onze praktijk normaal mee werken, werkt TCA niet verwekend op de huidcellen maar stolt het de eiwitten van de huid en lost het de huidcellen op. Deze gecontroleerde beschadiging van de huid is nodig om van buitenaf een gladder huidoppervlak te behalen. De huid is namelijk in staat zichzelf te repareren en van dit regeneratievermogen maken we juist gebruik. Door die beschadigingen krijgen de bindweefselcellen een seintje om collageen, elastine en hyaluronzuur te gaan produceren. En dit zijn nou juist de belangrijkste bouwstenen van de lederhuid; ze zorgen voor stevigheid, veerkracht en hydratatie. 

Indicaties voor TCA-peelings zijn: 

  • Verminderde huidkwaliteit 
  • Beginnende huidveroudering 
  • Fijne lijntjes 
  • Hyperpigmentatie 
  • Acne littekens 
TCA peeling Environ

TCA Peelings in de praktijk 

Mijn gezicht wordt eerst gereinigd en er worden foto’s gemaakt met de Observ520. Hier is te zien dat mijn huid toch nog wel arm is aan vocht en roodheden vertoond, dus ook mijn huid mag nog iets compacter worden. 

Het eerste laagje peeling wordt aangebracht en terwijl we wachten tot het is opgedroogd houden we mijn huid en de reactie op de peeling heel goed in de gaten. Vrijwel gelijk wordt mijn huid rood, en voel ik een lichte tinteling. Niet heel erg gevoelig of branderig, dus het tweede laagje gaat erover heen. De prikkeling en roodheid nemen wat toe zodra het opdroogt. Mijn gezicht voelt nu ook wat strakker en trekkerig aan. Even twijfelen we of we voor een derde laagje gaan omdat mijn huid toch wat gevoelig reageert. Het voelt voor mij niet zo heftig dus als het aan mij ligt mag er nog een laagje overheen! We besluiten om voor een derde laag te gaan. Als deze wordt aangebracht krijg ik iets meer een branderig gevoel maar kan het nog goed hebben om het nog op te laten drogen. De peeling wordt verwijderd en een verkoelend alginaat masker wordt aangebracht en dit voelt echt als een kadootje! De warmte van mijn gezicht gloeit door de dikke pasta laag van het masker. Wanneer het masker wordt verwijderd roept mijn huid echt om een crème, het voelt als een uitgedroogd velletje.  

We sluiten af met een vitamine gel die de huid hersteld. Dat voelt erg prettig en neemt dat trekkerige gevoel weg. Nu is het erg belangrijk dat mijn gezicht goed beschermd wordt tegen schadelijke UV-straling. De bovenste laag van mijn huid is nu opgelost en dus kunnen de UV-stralen mijn gezonde huidcellen makkelijk beschadigen. Omdat ik nog erg rood ben kies ik voor de Powder me van Jane Iredale. Deze minerale droge zonnebescherming geeft me een beetje camouflage en zorgt door de SPF 30 dat ik veilig naar buiten kan. 

Verloop na de behandeling 

De hele avond heb ik nog een gloeiend en rood gezicht gehad. Na dat ik het weer gereinigd heb met de cleansing gel en moisturising toner, heb ik de vitamine gel  weer in een rijke laag aangebracht. Het voelt nog wel trekkerig aan, alsof mijn huid enorme “dorst” had. Verder is het niet gevoelig of branderig. De dag na de behandeling heb ik nog een licht rode gloed en hier en daar wat rode vlekjes in mijn gezicht. In de ochtend reinig ik mijn huid weer en sluit ik af met mijn normale vitamine crème, die iets romiger is dan de gel dus het comfort is nu ook wat aangenamer. Uiteraard gaat er een goede bescherming tegen UV-straling overheen.

De tweede dag na de behandeling begon mijn huid te schilferen. Dit is het effect van de peeling! Kleine velletjes beginnen zich op mijn gezicht te vertonen. Restjes dode huidcellen vallen van de huid af en ik krijg een nieuw laagje!! Door nu een poederige make-up te gebruiken zie je de velletjes juist extra goed dus gebruik liever een vloeibare foundation als je toch make-up wilt gebruiken. Op de derde  dag had ik nog iets meer last van schilfertjes maar tegen het einde van de avond, na de reiniging en verzorging, zie ik nauwelijks nog velletjes en voelt mijn huid alleen nog wat droog en trekkerig aan. De vierde dag na de behandeling is ook dat trekkerige gevoel weg en ziet mijn huid er weer als nieuw uit!  

Voor het mooiste resultaat gebruik je de peeling in kuurverband, elke week een behandeling en dat 3-6 weken achter elkaar. Maar omdat de huid na deze behandeling extra gevoelig is voor UV-straling, adviseren wij om deze kuur vanaf september/oktober toe te passen. 

Meer weten over deze peelings? 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel interesse of vragen over TCA peelings? Neem dan contact op met ons! 

© 2023 Huidtherapie Simone de Wildt - Ewijk | Malden
Direct een afspraak maken