fbpx

Ewijk, Malden, Gennep en Beneden Leeuwen

Bereikbaarheid Ma - Vr 08.30u - 18.00u
Telefoonnummer 0487-523823

Ewijk, Malden, Gennep en Beneden Leeuwen

Netelroos krabben10 NOV

Nieuw middel tegen ernstige netelroos

Krabben verleden tijd ?

Voor mensen die lijden aan ernstige therapie resistente neteltroos, de zogenaamde chronische spontane urticaria (hierna afgekort als CSU) is er een nieuw geneesmiddel beschikbaar. Het gaat hierbij om het middel omalizumab die geregistreerd is voor volwassenen en kinderen (12 jaar en ouder) die al antihistaminica (= dit zijn de bekende anti-allergietabletten) gebruiken, maar bij wie de symptomen van CSU niet goed onder controle worden gebracht met deze geneesmiddelen.

Wat is CSU

CSU is een ernstige en belastende huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, gezwollen, jeukende en soms pijnlijke netelroos of galbulten op de huid die spontaan optreden en gedurende meer dan zes weken aanhouden. Een groot deel van deze patiënten ervaart ook angio-oedeem, een zwelling in de diepere lagen van de huid. Bij deze laatste kunnen symptomen optreden zoals een gezwollen lip en benauwdheid.

Werking omalizumab

Omalizumab zorgt ervoor dat de aanmaak van bepaalde afweerstoffen (IgE antistoffen) in het lichaam onderdrukt wordt, waardoor de galbulten uitblijven. Belangrijke bijwerkingen zijn irritatie of ontsteking van de huid op de plek waar geïnjecteerd is, keelpijn en/of griepachtige klachten als koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en hoofdpijn. De aanbevolen dosis is 300 mg via een onderhuidse injectie, iedere vier weken. Duizenden patiënten met CSU werden in de studies onderzocht. Omalizumab 300 mg toonde aan dat jeuk en netelroos significant verbeterden. 44% van de patiënten was na 12 weken behandeling zelfs vrij van jeuk en netelroos. Ook een herbehandeling met omalizumab van CSU patiënten die eerder met dit middel zijn behandeld bleek nog steeds effectief en veilig te zijn.Omalizumab is de eerste en enige geregistreerde behandeling in de EU voor de 50% van de CSU-patiënten die niet reageert op goedgekeurde doses antihistaminica.

Bron

www.huidarts.com

© 2019 Huidtherapie Simone de Wildt - Ewijk | Malden | Gennep | Beneden Leeuwen
Direct een afspraak maken