fbpx

Ewijk, Malden, Gennep en Beneden Leeuwen

Bereikbaarheid Ma - Vr 08.30u - 18.00u
Telefoonnummer 0487-523823

Ewijk, Malden, Gennep en Beneden Leeuwen

Oedeem therapie

Oedeemtherapie

Oedeem geeft een (lood)zwaar gevoel in armen of benen, een gevoel van spanning rondom polsen, vingers, enkels, ellebogen of knieën, meestal aan de zijde van het lichaam waar het lymfestelsel beschadigd is. De zwellingen kunnen een zeurende en/of stekende pijn veroorzaken maar ook een stijf gevoel in de gewrichten. Bewegingen kunnen beperkt worden en het gewicht en lichaamsomvang kunnen toenemen waardoor kleding niet meer comfortabel zit.

Afspraak maken

Hoe ontstaat oedeem?

Het lymfestelsel is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, vaak klieren genoemd. Ze maken deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem. De lymfevaten verzamelen het vocht dat zich in de cellen tussen onze organen bevindt. Via de lymfevaten vloeit dit weefselvocht naar de lymfeknopen, beter bekend als klieren. Deze klieren, die zich vooral in onze liezen, oksels en hals bevinden, filteren, reinigen en ontsmetten het weefselvocht. Ze filteren afvalstoffen als beschadigde cellen, virussen, schimmels en bacteriën eruit en maken eventuele ziekteverwekkers onschadelijk.

Als delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, dan wordt het weefselvocht niet of slechts gedeeltelijk afgevoerd. Het ophopende vocht veroorzaakt zwellingen die we lymfoedeem noemen. Lymfoedeem valt onder te verdelen in twee hoofdgroepen: primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem.

Bij primair lymfoedeem zijn de afwijkingen aan het lymfestelsel aangeboren. Het oedeem ontstaat vaak pas na een trauma (verstapping, overbelasting etc.) of een operatie.

Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf, denk aan een (wondroos)infectie, ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen (behandeling van kanker) of een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt.

Oedeemtherapie is een ruim begrip voor therapie ter bestrijding van vochtophopingen in de huid, die op verschillende manieren kunnen ontstaan.

Lymfestelsel oedeemtherapie

Behandelmogelijkheden

De huidtherapeut bespreekt met u voor welke behandeling u in aanmerking komt en stelt met u een persoonlijk behandelplan op tijdens het intakegesprek.

Er zijn diverse behandelingen mogelijk. Deze worden hieronder nader toegelicht. Vaak wordt er in een behandeling gebruik gemaakt van de diverse behandelmogelijkheden.

Manuele lymfe drainage

Met een zacht pompende beweging van de handen activeert uw huidtherapeute het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden.

Manuele lymfe drainage

Oedeem en Fibrose grepen

Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Lymftaping

Lymftaping is een tapetechniek die het natuurlijke genezingsproces van het lichaam ondersteunt. De tape kan op verschillende manieren worden aangebracht en verlicht pijn en zwelling door de huid in het aangedane gebied te liften, waardoor de circulatie in de huid wordt bevorderd. Lymftaping wordt doorgaans ingezet ter ondersteuning van de behandeling.

Lymftaping oedeem

Ambulante compressietherapie

Door middel van compressiemateriaal (Bijvoorbeeld zwachtels of speciale klittenband bandages) wordt terugstromen van het oedeem  voorkomen. Door de druk wordt het effect van de MLD massage ondersteund.

Compressie zwachtels Oedeem

Therapeutisch elastische kousen

Indien er voldoende vochtafname is bereikt wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. Deze kous  zorgt ervoor dat het opnieuw ontstaan van oedeem wordt voorkomen. Het dragen van een elastische kous zorgt vaak ook voor vermindering van pijnklachten  en vermoeidheid.

Elastische kousen Oedeem

Lympha press

Simone de Wildt | Huid-& Oedeemtherapie maakt gebruik van het nieuwste lympha press systeem namelijk de: ‘De lympha press optimal gradiënt’. De behandeling met een lymphapress is een methode waarbij het aangedane lichaamsdeel omspannen wordt door een manchet, waardoor luchtdrukgolven worden geleid die de lymfafvoer bevorderden. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op het behandeldoel en de individuele patiënt.  Het overtollige vocht zal worden afgevoerd.

Lympha Press oedeemtherapie

Na de behandeling

Alle behandelingen geven een prettig en verlichtend gevoel aan de huid en aan het lichaam. Naast de behandelingen in de praktijk, bespreekt uw huidtherapeut met u specifieke leefstijladviezen. Deze bestaan uit onder andere uit speciale ademhalings-, bewegingsadviezen en het gebruik van hulpmiddelen. Zelfmanagement neemt een belangrijke rol in. Het is ons doel om u de juiste middelen te bieden om het oedeem onder controle te houden.

Aantal benodigde behandelingen

Het aantal behandelingen is bij iedereen verschillend. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de klacht, de omvang, de oorzaak van het oedeem . Een behandelperiode kan variëren tussen de 2 maanden en 2 jaar.

Te verwachten resultaat

In de meeste gevallen kunnen wij het oedeem reduceren. Fibrose of andere verhardingen in het weefsel worden zachter of verdwijnen. Na het behandeltraject bent u zelf in staat om pijnklachten, zwellingen te voorkomen of tegen te gaan.

Vergoeding oedeemtherapie

Oedeem wordt vergoed vanuit de basisverzekering en vanuit uw aanvullende zorgverzekering Informeer bij uw zorgverzekeraar welke rechten op vergoeding u heeft en raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Indien u er niet uitkomt helpen wij graag een handje mee. Simone de Wildt | Huid- & Oedeemtherapie heeft contracten met alle zorgverzekeraars, is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en alle huidtherapeuten staan ingeschreven in het Kwaliteits Register Paramedici.

Afspraak maken

Wij kunnen op korte termijn een afspraak met u inplannen. Een intakegesprek is bij ons altijd kosteloos en geheel vrijblijvend. U kunt bij ons zonder verwijzing van de huisarts of dermatoloog terecht. Op iedere locatie hebben wij ook een avondopening. Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina? Bel ons op 0487-523823 of stuur ons een mail via het contactformulier, wij beantwoorden graag uw vraag!

Heeft u interesse?

Wilt u meer weten over oedeemtherapie of wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook altijd bellen op 0487-523823.

Naam:

E-mail:

Telefoon:

Onderwerp:


Uw bericht:

Neem de onderstaande code over:


captcha

voordelen huidtherapie de wildt

Laat uw gegevens achter.

Wilt u meer weten over oedeeemtherapie of heeft u andere vragen? Laat dan uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

© 2019 Huidtherapie Simone de Wildt - Ewijk | Malden | Gennep | Beneden Leeuwen
Direct een afspraak maken