fbpx

Praktijken in Ewijk en Malden

Bereikbaarheid Ma - Vr 08.30u - 18.00u
Telefoonnummer 0487-523823

Praktijken in Ewijk en Malden

Rosacea wat kun je doen26 FEB

Rosacea – wat kun je doen?

Dagelijks krijgen wij te maken met rosacea, dat is niet zo gek, want een op de vijf vrouwen heeft last van de aandoening. Hoe ontstaat rosacea eigenlijk? Welke behandelingen bestaan er en hoe kun je de gevoelige rosaceahuid het beste verzorgen? In deze blog zullen wij antwoord geven op deze vragen.

Wat is Rosacea?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea bestaat in verschillende vormen, welke er anders uit kunnen zien. De belangrijkste klachten bij rosacea zijn: snel blozen, blijvende roodheid en zichtbare vaatjes in het gezicht (zogenoemd couperose). Maar er zijn ook mensen bij wie de aandoening lijkt op acne, de bekende ‘jeugd’ puistjes. Bij deze vorm van rosacea kunnen ook rode bultjes/puistjes aanwezig zijn. Kenmerkend is dat er, in tegenstelling tot bij acne, bij rosacea geen comedonen worden gezien. De aandoening komt met name voor bij vrouwen met een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar.

Hoe ontstaat Rosacea?

De precieze oorzaak van rosacea is niet bekend. De laatste jaren is er meer bekend geworden over een mogelijke rol van een huidmijt welke bij iedereen voorkomt op de huid; ‘demodexmijten’. De mijt wordt in grotere hoeveelheden aangetroffen op de huid van mensen met rosacea. De mijten zouden er voor kunnen zorgen de ontstekingsreactie te verergeren en in stand te houden.

Verder zijn er een aantal factoren die bij kunnen dragen aan het verergeren/in stand houden van de klachten. Een aantal factoren zullen wij hieronder toelichten.

  • Alcohol

Alcohol heeft als effect verwijding van de oppervlakkige kleine bloedvaatjes in de huid. Dit kan zorgen voor verergering van roodheid.

  • Voedingsmiddelen

Producten welke sterk gekruid zijn kunnen hetzelfde effect geven als alcohol.

  • Geneesmiddelen

Het smeren van hormoonzalven op de huid kunnen rosacea ernstig verergeren. Vaak treedt er eerst verbetering op van de huid. Wanneer er gestopt wordt met het smeren van het middel keert de roodheid vaak in ernstiger mate terug.

De behandeling van rosacea

Helaas is rosacea nog altijd niet geheel te genezen. De behandeling bij rosacea is afhankelijk van de vorm. Wanneer er ontstekingen aanwezig zijn (veel puskoppen/ puistjes) kan de arts een crème met antibiotica voorschrijven. De crème zal dan met name ontstekingsremmend werken. Wanneer dit niet voldoende is, kan er overgegaan worden op een orale anti biotica. Helaas hebben deze middelen vaak veel bijwerkingen.

Het is erg fijn dat er medicijnen bestaan voor ernstige vormen van rosacea. Echter kunnen deze niet eeuwig gebruikt worden. Daarom is het natuurlijk het mooiste wanneer je deze medicijnen niet (meer) nodig hebt. De rosacea huid is een erg gevoelige huid, de huid barrière is vaak beschadigd. De beste manier om deze barrière weer te herstellen is de geleidelijke opname van vitamine A en antioxidanten waardoor er een verbetering van de barrièrefunctie en natuurlijk herstelvermogen van de huid optreedt. Als resultaat zal de huid minder ontsteken en gevoelig zijn.

Wat is nou de juiste verzorging?

Environ moisturising toner rosaceaAllereerst de reiniging: heel belangrijk: vermijd scrubben en stomen. Gebruik liever een milder product, zoals een milk. Aan de hand van het type rosacea kan de huidtherapeut met u een keuze voor een reinigingsproduct maken.

Kies vervolgens het liefst voor producten met hoge concentraties kalmerende, herstellende en beschermende ingrediënten als niacinamide (vitamine B3) en vitamine C en E. Van deze stoffen is bewezen dat ze de huid kalmeren en de huid barrière herstellen. Ook is aangetoond dat ze klachten als roodheid en ontstekingen bij rosacea verminderen.

De botanical infused moisterising toner van Environ bevat deze hoge concentraties ingrediënten.

Ook het verzorgende product is afhankelijk van de vorm rosacea. Een mogelijke dag en nacht verzorging is de antioxidant gel van Environ. Deze kalmerende gel bevat: Bètacaroteen (antioxidant), vitamine C (sterke antioxidant en versterkt haarvaten),  provitamine B5 en vitamine E (antioxidanten en hydrateert) en Tea Tree Oil (werkt anti septisch).

Environ Antiox Gel RosaceaErg belangrijk is dat bij iedere vorm van rosacea een ander huidverzorgingsschema past. Bij ons kunt u een uitgebreid advies krijgen tijdens een vrijblijvend intake gesprek.

Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Heeft u last van rosacea? Neem dan gerust contact op met een van onze huidtherapeuten door een mail te sturen naar info@huidtherapie-dewildt.nl of te bellen naar 0487-523823.

Tags:
© 2023 Huidtherapie Simone de Wildt - Ewijk | Malden
Direct een afspraak maken